Domowy chlebek czosnkowy robię w godzinę. Genialny przepis dostałam od kolegi
Mam coś dla ciebie! – oznajmił kolega, który właśnie wrócił z wakacyjnego wyjazdu. Tym czymś okazał się przepis na drożdżowy chlebek czosnkowy, który dostał od swojej kuzynki z Nowosądecczyzny. – Codziennie prosiłem, żeby piekła – śmiał się kolega, a ja, kiedy tylko przeczytałam przepis, wiedziałam, że to będzie prawdziwy hit. I nie pomyliłam się: to wytrawne ciasto drożdżowe jest dziecinnie proste do zrobienia, a smakuje tak, że nie zostają nawet okruszki.
Jak zrobić chlebek czosnkowy?
Przyznaję, że prosiłam kolegę, aby dopytał kuzynkę, czy to ciasto na pewno nie musi wyrastać. Nie musi. Wyrasta idealnie podczas pieczenia. A to oznacza, że nie potrzebujecie czasu na czekanie, aż ciasto wyrośnie, tylko od razu możecie je włożyć do piekarnika. Jak się dobrze uwiniecie, po niecałej godzinie będziecie zajadać najlepszy chlebek czosnkowy w swoim życiu (a wcześniej cały dom wypełni się obłędnym zapachem drożdżowego ciasta, ziół i czosnku).
Ja swoje ciasto wyrobiłam robotem z hakiem do wyrabiania ciasta, więc wszystko naprawdę wyszło błyskawicznie. Kiedy robot wyrabiał ciasto, ja zdążyłam rozgrzać piekarnik i uszykować farsz, czyli masło z czosnkiem i ziołami. Robiłam zdjęcia poszczególnych etapów, żeby pokazać wam, jak zwijać paski ciasta. Nie musi być to zrobione idealnie, w tym cały urok tego wypieku.
Przepis: Chlebek czosnkowy
Drożdżowe ciasto z masłem czosnkowo-ziołowym.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
Składniki
na ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 300 g wody
- 40 g drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli
- 50 g oleju
nadzienie czosnkowe:
- 120 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka oregano
Sposób przygotowania
- Robienie ciasta i nadzieniaDrożdże rozpuść w części wody. Wymieszaj wszystkie składniki na ciasto (razem z rozpuszczonymi drożdżami), wyrabiaj chwilę (możesz użyć robota z hakiem do wyrabiania ciasta). Masło wymieszaj dobrze z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami.
- Wałkowanie ciasta
- Szykowanie ciasta
- Pieczenie chlebka
Gotowy chlebek je się odrywając kawałki. Sam w sobie jest tak dobry, że nie potrzebuje żadnych dodatków, ale oczywiście możecie go zjeść, z czym tylko macie ochotę.
Inne pomysły na ciasto drożdżowe z farszem
Kolega od razu zaznaczył, że tak naprawdę do maślanego farszu można dodać dowolne przyprawy czy zioła. Możecie zrobić np. pikantny chlebek z ostrą papryką. Ale z tego samego przepisu na ciasto drożdżowe zrobicie też słodki chlebek. Wówczas dodajcie do ciasta jedynie szczyptę soli, a za to więcej cukru. Farszem może być na przykład krem czekoladowy, masło z cukrem, posiekanymi orzechami i cynamonem albo ulubiony dżem owocowy.